piątek, 24 stycznia 2014

Marchewkowo...

Ciasto marchewkowe to temat wielu historii opowiadanych przez Alana. Jakiś już czas temu przyniósł przepis, który w końcu mogliśmy wykorzystać. Jego zadaniem było nadzorować prace przy wykonaniu ciasta i podzielić zadania tak, by każdy mógł w czymś pomóc.

Ponieważ znalazły się osoby, którym ciasto bardzo smakowało, specjalnie dla nich dzielimy się przepisem.

CIASTO MARCHEWKOWE (przepis od Alana)

Składkiniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka startych jabłek
  • rodzynki, orzechy

Jajka z cukrem wymieszać mikserem, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Dla smaku dodać cynamon, rodzynki i orzechy (o ile ktoś lubi).
Piec 45 minut w temperaturze 170°C.







Po zjedzeniu ciasta przyszedł czas na spalanie kalorii. Na małej sali jeździliśmy na rowerkach i biegaliśmy na bieżni... później na dużej sali bawiliśmy się w rekiny pływające pod chustą i zawijaliśmy się w cukierki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz